Αξιοθέατα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ


 

 

   Στην κορυφή στέκει δεσποτικά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και πιο κάτω παίρνουν τη σειρά τους τα πυκνοχτισμένα σπίτια. Στη δυτική πάλι μεριά, είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Συνολικά διαθέτει τρεις πετρόχτιστους ναούς με πλούσια αγιογράφηση.

   Η Σπερχειάδα διαθέτει πνευματικό κέντρο και ιστορικό-λαογραφικό μουσείο που αποτελούν το στολίδι της περιοχής και είναι δωρεά του Αθ. Ακρίδα, ευεργέτη για τον τόπο.

   Στην είσοδο της κωμόπολης υπάρχει εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας με σημαντική παρουσία στον τομέα των εξαγωγών και ταυτόχρονα οικονομικό πνεύμονα για την περιοχή.

   Εμπορικά και καφενεία τριγυρίζουν την κεντρική πλατεία που φιλοξενούν τους Σπερχειαδίτες. Οι δρόμοι μέσα στην κωμόπολη είναι στενοί με σχετική καθαριότητα.

 

Ο ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ


 

 

   Πηγάζει από τον Τυμφρηστό, διασχίζει την ομώνυμη κοιλάδα και χύνεται στο Μαλιακό Κόλπο διανύοντας απόσταση 82 χλμ. περίπου.

 

   Το όνομα Σπερχειός παράγεται από το ρήμα σπέρχω, που σημαίνει φέρομαι ορμητικά, ρέω. Κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν sperxeiosΑγριομέλας και στην περίοδο της Φραγκοκρατίας Ελλάδα. Υπάρχει και η ονομασία Αχελώος που σημαίνει πλωτός, αλλά δεν είναι εξακριβωμένο ότι πρόκειται για ονομασία του Σπερχειού. Η λαϊκή ονομασία είναι Αλαμάνα και μ' αυτή καθιερώθηκε ως σύμβολο στη νεότερη ελληνική ιστορία.

   Ο ποταμός Σπερχειός θεοποιήθηκε και λατρεύτηκε από τους Έλληνες που ζούσαν στην κοιλάδα του. Του είχαν αφιερώσει ιερό τέμενος, βωμό, δίπλα στις πηγές του. Ο Όμηρος επίσης αποδίδει στο Σπερχειό το επίθετο Διιπετής, εκείνος που πέφτει από το Δία, ο Διογέννητος, ή εκείνος που έχει ριχθεί στη γη από τον ουρανό.

   Η Σπερχειάδα χρωστά τη ζωή της σ' αυτό το ποτάμι αφού από τον παραπόταμό του Βίστριζα (Ίναχο) αρδεύεται ο κάμπος της και προμηθεύεται με πόσιμο νερό.

 

 

ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ

 


 

 

   Η καλύβα του Στεφανή, 2 χλμ. βόρεια της Σπερχειάδας, έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία. Εκεί, τον Μάιο του 1942, αποφασίστηκε το ξεκίνημα οργανωμένου ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών από τους: Θανάση Κλάρα (Άρης Βελουχιώτης), τους Σπερχειαδίτες Φώτη Μαστροκώστα (Θάνος) και Στέφανο Στεφανή, καθώς και οι Νίκος Λέβας και Βασίλης Ξηροτρούλιας.

KALYBA   Το γεγονός αυτό, που χαρακτηρίστηκε σαν η σπί­θα της Αντίστασης 1942-44 αποτέλεσε την κύρια αιτία για να αναγνωρισθεί το 1989 από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης Τζανή Τζανετάκη η Κοινότητα Σπερχειάδας σε Δήμο.

   Τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία του Δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιείται στο χώρο αυτό εκδήλωση για να τιμηθεί το γεγονός αυτό της νεώτερης ιστορίας μας. Οι εκδηλώσεις λήγουν με κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Άρη Βελουχιώτη, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης.